“Open en gezellig. Dat is Bejo,” hoorde ik, toen ik informatie inwon over mijn mogelijke stageplaats. Tijdens mijn stage ontdekte ik dat Bejo veel meer is. Je krijgt volop kansen om jezelf te ontwikkelen.

Mijn eerste kennismaking was een opvallende oproep voor een ‘bij-ZZZZzondere’ stage. Het was een project over de bestuiving in de uienzaadproductie. Het bleek een ontzettend leuke stage, met literatuurstudie én onderzoek in de praktijk. Ik liep in de kassen mee met de imkers om inzicht te krijgen in hoe de bijen hun werk doen. Ook bestudeerde ik de effecten van de gewasverzorging op de bestuiving.

Mijn stage beviel zo goed, voor beide partijen, dat ik ook mijn tweede stage deed via Bejo. Voor mijn opleiding Tuin- & Akkerbouw aan de Has Den Bosch was het gebruikelijk ook een buitenlandse stage te doen. Via Bejo kreeg ik de kans om naar Nieuw Zeeland te gaan! Ik kon aan de slag bij een productiepartner van Bejo, voor een onderzoek naar het effect van beregening op de bestuiving van wortelen voor de zaadproductie.

Beide stages waren onvergetelijke ervaringen. Het is enorm motiverend als je ziet dat je bevindingen worden toegepast in de praktijk. Ik werkte vaak zelfstandig, kreeg veel vrijheid en werd gestimuleerd om initiatief te nemen. Daarbij kun je bij Bejo altijd bij iedereen binnenlopen met vragen. Collega’s maken graag tijd voor je om te helpen, te begeleiden of iets te laten zien. 

“Kun je naast je studie niet aan de slag als oproepkracht?” vroeg mijn stagebegeleider. Dat was een unieke kans. Zo ging ik naast mijn studie aan de slag om de gewasverzorgingsproeven in kaart te brengen en de kennis te verzamelen. Uiteindelijk werd dit een nieuwe functie: onderzoeker Zaadproductie. Deze functie ben ik na mijn studie gaan vervullen. 

Nu werk ik als onderzoeker Zaadproductie op de afdeling Productie & Logistiek. De afdeling is wereldwijd verantwoordelijk voor de productie van het ouderlijnenzaad en het commerciële hybridezaad. Wij maken de planning en begeleiden de teelt bij onze dochter- en partnerbedrijven. 

In mijn werk streef ik naar het ontwikkelen en verbeteren van de productieprocessen, met altijd in het achterhoofd de zaadkwaliteit en de zaadopbrengst. Dit realiseer ik door kennis, verkregen uit deskresearch en proeven, te delen en toe te passen in de praktijk. Het is de combinatie van theorie en praktijk die mij aanspreekt. Wat ik ook interessant vind, is dat we aan de ene kant proberen de natuur naar je hand te zetten en aan de andere kant de natuur de natuur te laten om de beste resultaten te halen. Die contrasten maken mijn baan tot één groot feest. 

Bij Bejo krijg je de kans om te groeien. Ik doe mijn werk nu op een internationaal niveau en zit steeds vaker met de afdelingen Research en Veredeling om tafel om kennis te delen. Daarnaast ben ik mijn kennis aan het verbreden door het volgen van een cursus ‘Een introductie in Fytopathologie en Entomologie’. Hoewel mijn functie nieuw is, verwacht ik dat er in de toekomst mogelijkheden zijn om de functie uit te breiden. Wie weet welke rol ik kan spelen…

Mijn werk is super-leuk, maar de collega’s zijn minstens zo belangrijk voor het plezier in mijn werk. Medewerkers van Bejo zijn sociaal, behulpzaam en delen graag hun kennis. Hun passie is aanstekelijk. In de omgang zijn ze lekker informeel. Op z’n Hollands “recht voor z’n raap”, maar ook heel betrokken en meelevend. Toen ik van Utrecht naar Twisk verhuisde en aankwam bij mijn nieuwe woning, stond er een bloemetje op de stoep. “Van je collega’s”. Hoe leuk is dat?! 

Bejo is zeker meer dan alleen “open en gezellig” Het is passie voor het werk en het product. Het is betrokkenheid bij je collega’s. Het is ook: de vrijheid om kansen werkelijkheid te maken. 

Lijkt een stage bij Bejo jou ook interessant? Ga ervoor! Wees open, gemotiveerd en neem initiatief. Wil je weten welke kansen er zijn voor jou, bekijk dan onze vacatures.